Ramai pelanggan kami yang masih belum tahu tentang jenis-jenis lori yang ada. Disini saya ingin terangkan ciri-ciri lori yang ada. Secara umumnya, lori di buat untuk mengangkut dan memindah barangan berat  dengan kuantiti yang banyak. Antara jenis-jenis lori adalah ‘car transporter’, ‘ dry good’, ‘emergency truck’,’flatbed truck’,’tankers’, ‘furniture truck’,chill truck’,‘tilt truck’ dan tippers.
Lori sewa  pindah rumah dan pejabat adalah dalam kategori ‘furniture truck’.  Lori ini ada 2 jenis

  • Berpagar – ‘cargo’

wooden cargo lori

Badan lori ini diperbuat daripada kayu yang tahan lasak, selalunya bahagian atas akan ditutup dengan kanvas dan memerlukan penjagaan yang baik agar tidak terkoyak yang boleh menyebabkan air memasuki bahagian dalam dan merosakkan perabot atau muatan.

  • Kotak – ‘Bonded’

bonded1

Bagi lori jenis ini pula badanya diperbuat daripada aluminium/zink, besi, gentian fiber. Bergantung kepada kegunaan lori, bagi yang perlu membawa muatan sejuk dan perlu disimpan pada suhu yang rendah, badan dari gentian fiber adalah pilihan yang terbaik.

Setiap jenis lori ini juga terbahagi kepada 3 jenis muatan

  • 1 Tan (10kaki panjang)

lori 1 tan

  • 3 Tan (14 kaki panjang)

3tan1

  • 5 Tan (17 kaki panjang)

5tan5tan1

Pelanggan yang mempunyai kuantiti barang yang banyak atau tinggal di rumah yang luas selalunya memerlukan lori yang bersaiz besar  untuk proses pemindahan. Bagi yang tinggal bujang atau menyewa bilik pula sudah cukup dengan lori 1tan. Pemilihan lori yang sesuai dengan muatan amat penting untuk penjimatan kos anda.

Setiap saiz lori ada harga yang berlainan, disebabkan oleh saiz muatan yang berbeza dan keupayaan lori tersebut. Kami di huntmover sedia memberikan anggaran sebenar muatan barangan anda agar bersesuaian dengan bajet poket anda.

Sebarang pertanyaan boleh terus hubungi kami di talian – 012-976 7430